Flytta utomlands med din familj är ett stort steg. Tvivel och osäkerhet kan komma upp. Vi berättar alla hemligheter för att organisera en perfekt familj flytt!

Alla utlänningar kommer att säga samma sak. Planera och förbereda en flytt utomlands kan vara krävande och tidsdödande, men slutresultatet är nästan alltid värt det.

Frakta dina tillhörigheter,  få visum… Antalet saker som man behöver göra kan tyckas vara oändliga, och det finns ingen universal lista att kryssa för över saker som skall göras: varje familj har sina egna specifika behov och förutsättningar.

Men bli inte avskräckt av detta! Att flytta till ett annat land är en unik upplevelse. Här kommer några tips för att förbereda den!

  1. Först, ta reda på allt !

Din familj kommer att flytta till en ny och förmodligen mycket okänd plats. Det innebär att ni behöver undersöka en hel del, inte bara när ni anländer, men även tidigare, eftersom du behöver planera massor av saker.

Viktiga ämnen att få reda på:

-Akut service: har du en akut nära? Hur långt är det till närmaste sjukhuset?

-Barn :

– Kan du hitta lekplatser där? Vilka är de närmaste skolorna? Finns det plantskolor eller barn i området?

-Hur kan du registrera ditt barn i den valda skolan? Finns det några särskilda krav?

-Butiker och andra tjänster:

-Vet du var du hittar en stormarknad eller närbutik? Vilka är öppettiderna? Finns det apotek i ditt önskade område? Eller ett gym? Har du hittat några fotbollsklubbar eller andra idrottsföreningar så ditt barn kan fortsätta med sin favorithobby?

Använd online utvandrar forum och föreningar, Facebook grupper… där får du ärliga råd från andra utländska familjer. Det är också ett bra sätt att göra vänner på innan du flyttar.

2.För det andra, boende: hyr innan köp

När du inte är bekant med en viss plats, är det bättre att undvika stora investeringar från början. Att hyra ett boende kommer att ge dig kunskap om trakten och hjälper dig att förstå om det fungerar för din familj. Om du snabbar dig fram och köper en fastighet, kan du bli besviken med ett beslut som du gjort utan att veta all fakta.

 

  1. För det tredje, kolla upp de juridiska sakerna!

Flytta utomlands innebär att ordna visum, få arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Det är viktigt att öppna ett bankkonto, registrera ditt barn i skolan,  få tillgång till hälso-och sjukvården etc. Eftersom dessa krav varierar från land till land, är det viktigt att få korrekt information om ditt specifika destinationsland.

Observera att dessa dokument kan ta lite tid att slutföra. Således ska du förstå vad du behöver, och hur lång tid behandlingen tar. Om du behöver hjälp med dokument fråga en invandrings expert.

  1. Och sist, tänk på ditt husdjur!

Starta pappersarbete i god tid och med eventuella vaccinationer som krävs för ditt husdjur i ditt nya land tid innan du flyttar. Om du behöver placera ditt sällskapsdjur i karantän, se till att du känner till alternativ och försök att få erfarenhet från människor som har flyttat sina husdjur till samma land. Om du flyttar utomlands kanske du vill välja ett professionellt sällskapsdjurs transportföretag .