Lämnar du snart Sverige? Har du redan planerat din flytt men du känner att det är något som saknas? Missa inte vår topp-fem saker att göra innan du flyttar.

Planera en internationell flytt är lättare sagt än gjort. Antalet saker du behöver ordna kan vara överväldigande (hantera visum, makulerar kontrakt, hitta boende, bosätta …). Vad som är komplicerat är att inte göra ett visst steg i rätt tid kan orsaka extra kostnader eller förseningar för din flytt.

Om du vill vara förberedd för flytten, ta en titt på våra bästa tips innan du lämnar Sverige.

  1. Hantera viktiga dokument i förväg

Få tid att ansöka om ditt visum – om du behöver en ,beroende på det land du flyttar till, kan det ta lite tid.

Glöm inte ditt pass eller andra viktiga dokument. Kontrollera att det är giltigt för hela resan. Det finns inget värre än att upptäcka att ditt pass går ut!

  1. Begär olika offerter

Om du planerar att skicka dina möbler och andra stora föremål, behöver du ett internationellt flyttföretag. Skicka en förfrågan om en offer – minst ett par månader med förskott – så att du kan ordna din flytt smidigt på önskat flyttdatum.

  1. Avbryt kontrakt innan du flyttar

De flesta människor betonar allt som ska göras vid ankomsten. Men lika viktigt eller till och med mer är att säga upp eller avbryta alla tjänster i Sverige innan flytten.

Det här gäller att kontakta vattenföretag, ringa till din internetleverantör, ta kontakt med din bank … Allt detta inom den föreskrivna uppsägningsperioden. En lång process som definitivt kräver tid och mycket tålamod!

  1. Kontrollera efter översättningar

Om du har kvalifikationer och andra viktiga dokument på ditt lokala språk kan det vara en bra idé att kontrollera om du behöver någon översättning av dem. Att söka efter en översättare och  översätta dokumenten kan ta lite tid och extra kostnad och du vill förmodligen inte skjuta upp din flytt på grund av en saknad översättning!

  1. Köp några souvenirer

Innan du lämnar landet, är det alltid en bra idé att köpa vissa lokala produkter, både för dig och som presenter till familjen, vänner eller arbetskollegor.