Jämför världens topp fem pass för invandrings privilegier och underlätta flytten

Invandring och gränskontroll är de ökända dörrarna till en stat,  passen är nycklarna; och inte alla dessa nycklar görs lika.

Om det är ett visum vid ankomst kontra viseringsansökningar, eller visum för att avfärdas helt, kan vissa pass helt enkelt öppna fler dörrar snabbare och mer smärtfritt än andra. Inte bara öppna dem, men också hjälpa hålla dem öppna för dig och dina anhöriga .

På grund av detta är det värdefullt att veta vilka privilegier passet ger dig om du planerar att flytta utomlands. Det är också nödvändigt eftersom det hjälper dig att förstå hur enkelt din vistelse kommer vara, och hur samma pass kan underlätta resor till grannländerna.

Invandringsregler, kvoter och familj visum har nyligen gjort rubriker i både USA och Storbritannien, men det är viktigt att förstå att aspekter av invandrings lagar och förordningar har alltid varit ojämna delvis beroende på vilken resehandling som du har.

Skillnaderna mellan ett ”bra” pass och ett ”dåligt” är enorma när man kollar på dem från den bästa till sämsta. Den singaporianska passet, ägs av ungefär fyra miljoner medborgare och erbjuder viseringsfrihet till 127 länder. Medan ett Afghanistansk pass erbjuder viseringsfrihet till bara fem. I stället måste en afghansk medborgare delta i långa, ofta mödosamma och komplexa ansökningar om visum. Detta exempel visar bara hur mycket värde ett pass kan erbjuda.

Nyfiken om värdet på ditt eget pass? Det finns många index, men ett av de bästa är Global Pass Index (GPI).

Vad finns i en ranking?

Så varför öppnar några pass flera dörrar än andra? Detta är ett långt svar; länderna får till största del bättre tillgångs rättigheter för sina medborgare genom ömsesidiga förhandlingar. Till följd av detta är viserings/viseringsfria tillträdes ordningar ofta ömsesidiga, dvs “du ger mig visumfri åtkomst, och jag gör detsamma för dig.”

I vissa situationer har ett mer kraftfullt land, särskilt de med stora investeringar större inverkan. Det är också en allmän tumregel att mindre säkra stater, med risk för eller faktiska inbördes strid, kommer att se till om medborgarnas rätt till tillgång p g a av uppenbarliga skäl.

Det är inte alla , men i vissa delar är ett pass påverkad av relationen med resten av världen. Det är ingen överraskning att stater som Singapore, som är involverad några internationella tvister, i allmänhet befinner sig väl mottagna.

 

 

Snabbast att på att förbättra pass

Serbien har gjort ett utmärkt arbete med att förhandla om viseringsfria resor med sina grannar. Serbien säkrade viseringsfria resor till EU stater år 2009. Vilket gör dem till en av endast tre länder i världen som kan besöka Europa, Ryssland och Kina utan visum. Om du anser de långa processerna i samband med ansökan om ryska och kinesiska visum för brittiska och amerikanska medborgare (båda vars pass rankas över Serbiens) är detta ingen liten bedrift!